In de politieke arena gaat het Donald Trump voor de wind. De Amerikaanse vastgoedtycoon en presidentskandidaat wist ook als aandelenbelegger overwinningen te boeken.
Donald Trump en Hilary Clinton bleken afgelopen dinsdag, op Super Tuesday, de grote winnaars. Amerikaanse media meldden dat Trump in zeven staten met de overwinning aan de haal ging, terwijl ook Democraat Clinton in zeven staten op de meeste stemmen kon rekenen.
Super Tuesday wordt gezien als een belangrijke indicatie voor de kansen van kandidaten in de Amerikaanse verkiezingsrace.
Defensief beleggen
Trump is als zakenman vooral bekend uit de vastgoedwereld waar hij een fortuin verdiende. Maar ook als aandelenbelegger is de excentrieke ondernemer niet onsuccesvol geweest.
Hoewel de Republikein in het verleden vaak heeft aangegeven geen “aandelenman” te zijn, besloot hij in 2011 toch die stap te zetten. Tot begin 2014 belegde Trump in zo’n 45 aandelen. In dat jaar liquideerde hij zijn aandelenportefeuille.
Zakenblad Forbes zocht eerder uit, op basis van meldingen bij Amerikaanse toezichthouders, hoe succesvol Trump is geweest als aandelenbelegger.
Waar Trumps politieke strategie behoorlijk offensief kan zijn, bleek de Republikein terughoudender in het opstellen van zijn beleggingsportfolio. Zo koos hij vaak grotere, defensieve fondsen en deed hij veel aan spreiding.
Apple en Facebook
Trump kocht volgens Forbes onder meer aandelen Intel, Bank of America en Citigroup. Dat heeft hem geen windeieren gelegd.
Zo brachten zijn aandelen Bank of America in 2014 bijna het dubbele op van wat hij ervoor betaalde in 2011. Ook bleken onder meer Apple, Facebook en Boeing een goede koop, aangezien ze één tot vier miljoen dollar koerswinst opbrachten.
In totaal leverden Trumps 45 aandelen 27 miljoen dollar koerswinst op, zo berekende Forbes. Dat komt neer op een rendement van 40 procent op een oorspronkelijke investering van 67,3 miljoen dollar.
Missers: Coca-Cola
In de aandelenportefeuille van Trump zaten slechts vier missers. Zijn keuze voor Coca-Cola bleek bijvoorbeeld geen goede. Een blik op de koersontwikkeling van Coca-Cola tussen 2011 en begin 2014 laat zien dat Trump waarschijnlijk op een ongelukkig moment is ingestapt.
Als Trump in 2011 aandelen Coca-Cola had gekocht waren die begin 2014 hoe dan ook winstgevend geweest. Maar medio 2012 en begin 2013 lag de koers van Coca-Cola hoger dan eind januari 2014, toen Trump al zijn aandelen verkocht.
Verder waren energiebedrijven Enbridge en Occidental Petroleum geen goede keuze.
Ook bouwbedrijf D.R. Horton bleek een verliesgevende belegging voor Trump. Dat laatste is natuurlijk opmerkelijk voor iemand die bekend staat als vastgoedexpert bij uitstek.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl